BAŞKAN TUNA; “KADINLARIMIZIN HER DAİM YANLARINDA OLACAĞIZ”

????????????????????????????????????

Toroslar Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı MHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamit Tuna; “2004 yılında göreve gelirken Toroslar’da kadınlarımızın kendilerini ayrıcalıklı hissedeceklerini söylemiştik. Ortaya koyduğumuz projelerle sözümüzü yerine getirmenin gurunu yaşamaktayız” dedi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Belediye Başkanı Hamit Tuna, tüm kadınlara sağlık, mutluluk ve başarı dileklerinde bulundu.
Kadınların sosyal ve ekonomik hayatta daha etkin yer almalarını sağlamak amacıyla kadınlara yönelik birçok projeyi hayata geçirdiklerini belirten Başkan Tuna; “Amacımız, kadının toplumdaki yerini güçlendirerek mutlu Mersin ve mutlu Türkiye oluşturmaktır. Aileler mutlu olursa toplumda mutlu olur. Toplumda var olan yaralara parmak basmak ise bizim en asli görevimizdir” dedi.

“TORTEK ile Üreten Elleri Oluşturduk”

Toroslar Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı MHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamit Tuna, ülke genelinde süregelen işsizlik sorununun çözümüne bir nebzede olsa katkıda bulunmak amacıyla açtıkları Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kurslarının (TORTEK) bugün kent genelinde en çok söz edilen projelerden biri olduğunu vurguladı.
Toroslar İlçesinin yanı sıra çevre ilçelerin de yoğun ilgi gösterdiği TORTEK’te; ev mefruşatından, cam füzyona, resim, ahşap boyama, heykel, seramik, takı tasarımı, halı-kilim dokuma ve gümüş takı işlemeciliğine kadar 19 mahallede, 62 sınıfta 34 farklı branşta bugüne kadar 21 bin kişiyi mesleki eğitimden geçirdiklerini ve mesleklerine göre iş alanlarına yerleştirdiklerinin bilgisini veren Başkan Tuna; “TORTEK; meslek öğrenmenin ve üretmenin yanı sıra birbirini hiç tanımayan insanların kaynaşıp dostluklar kurmasına vesile olan bir yapı haline geldi” dedi.
TORTEK’te eğitim alan bayanların ürettikleri ürünleri satabilmeleri için Kültür Sanat Kaldırımında ve çeşitli yerlerde satış noktaları oluşturduklarının da altını çizen Başkan Tuna; “TORTEK bünyesinde yer alan kilim dokumacılığı kursundaki bayanlarımızın dokudukları kilimleri ‘Toroslar Kilimi’ adıyla markalaştırmak için gerekli çalışmaları yaptık ve bu ürünler özellikle Japonlar tarafından büyük rağbet gördü. İlçemizde dokuma kültürünü yaşatmak amacıyla TORTEK kapsamında; Çukurova Mahallemizde 6 bin metrekarelik alanda 500 metre kapalı alan olacak şekilde “Taşhan Kilim Dokuma Tesisi ve Sergi Yerinin” yapım çalışmaları devam etmektedir” dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile yürüttükleri İSGEV (İçel El Sanatları Geliştirme Vakfı) projesini Toroslar’da daha da genişleterek, gerek mesleki eğitim, gerekse üretim yapılması ve istihdam yaratılması anlamında çalışmalar yaptıklarını da belirten Başkan Tuna; “Bu proje için Halkkent Mahallemizde bin metrekarelik kapalı bir mekan oluşturduk” dedi.
Başkan Tuna, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri, Rotary ve Lions Kulüpleriyle EV-KA adında ortak projeler yaparak, kadınlara sağlık, hukuk, aile içi iletişim ve girişimcilik konularında eğitim seminerleri de verdiklerini ve bu projeyle, kurumlar arası diyaloglu çalışmanın da en güzel örneğini sergilediklerini sözlerine ekledi.

“İstihdama Yönelik Projelerimiz ile Kadınlarımızın Hayata Bakışı Değişti”
Kadınların, engellilerin ve dezavantajlı bireylerin sosyal ve ekonomik hayatta daha etkin yer almalarını sağlamak amacıyla hayata geçirdikleri AB projelerinin her birinin bir başarı öyküsünü de ortaya çıkardığına dikkat çeken Başkan Tuna; “Üreten bireyler ve dolayısıyla üreten bir toplum oluşturmak istiyoruz. Ülke ekonomisini, üreten bireyler yetiştirerek kalkındırabiliriz diye düşünüyorum. Amacımız, elinde işi ve mesleği olmayan her insanımızı özellikle bayanlarımızı el becerilerini geliştirerek daha üretken birey yapma gayreti içerisinde olmaktır. Sosyal belediyecilik ve sosyal sorumluluk bilinciyle çalışarak, bölgede en fazla proje üreten belediyeyiz. Bugüne kadar proje başvuranı olarak 13 AB projesi, bunlarla birlikte kurumlarla işbirliği içerisinde ortak olunan 20 AB Projesi yürütülmüştür. Ayrıca İlimiz ve bölgemizdeki okulların Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusal Ajans’a göndermiş oldukları 32 Hareketlilik Projesi’ne de ortak olduk. Bunların yanı sıra Toroslar Belediyesi olarak 2015 yılından itibaren İŞKUR destekli ve KOSGEB onaylı; KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimleri düzenledik. Bu projeler sayesinde iş bulma hayalleri gerçeğe dönüşen kadınlarımızın hayata bakışı da değişti. Kadınlarımız edindikleri mesleki eğitimle hayata artık daha özgüvenle ve umutla bakıyor” dedi.

“Roman kadınlarımıza İş Kapısı Oluşturduk”

İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) kapsamında Roman vatandaşlar için açtıkları ‘Hasır Örme Üretim Atölyesinin’ Türkiye’ye rol model olduğuna kaydeden Başkan Tuna: “20 kadın ve 10 erkek olmak üzere 30 Roman vatandaşımızı bu atölyemizde istihdam ediyoruz. İnsanlara balık tutmayı öğrettiğimiz zaman hangi noktaya geldiklerini görebiliyorsunuz. Bu atölyede çalışan romanlarımız hem üretiyor hem de ürettiklerin ihraç edebiliyorlar. Bölgemizde çok fazla dere yatakları var. Bu kamışlar özellikle çiftçilerimizin de kurutmaya çalıştığı bir ürün. Ama bunu faydalı hale getirmek amacıyla romanlarımız dere kenarlarından bu kamış ve kargıları topluyor, kesiyor, temizliyor ve örme işlemini gerçekleştiriyorlar. Atölyede çalışan kadınlarımız için ‘Roman kadınları işe çocukları kreşe’ projesiyle de atölye içinde bir kreş kurduk. Roman çocuklarımızın iyi bir eğitim almaları ve gelecekte iyi bir yol yürümeleri de bizim için bir gurur kaynağı olacaktır. İnşallah ülkemize çok önemli katkılar sağlayacak olan bu atölyeyi daha da büyütmeyi planlıyoruz. Birlikte uyum içerisinde yapılan ortak projelerle güzel işler başarıyoruz. Bayanlarımız bu atölyemizde sepet ve hasır örümü yapıyor ve yeni ürün motifleri çıkarıyorlar. Biz de böyle üretime dayalı bir sistemi kurmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

“İSKEP İle Dezavantajlı Kadınlarımız Kendi İşlerini Kurdu”

Hayata geçirdikleri AB projelerinden biri olan (İSKEP) kapsamında verilen uygulamalı girişimcilik eğitimi ile dezavantajlı bireylere kendi işini kurma fırsatı sağladıklarını belirten Başkan Tuna: “Belediyemiz tarafından hayata geçirilen; Dezavantajlı bireylerin topluma entegrasyonu ile birlikte istihdam edilebilirliklerine katkı sağlayacak olan ‘İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi’ (İSKEP) kapsamında verilen uygulamalı girişimcilik eğitimi ile dezavantajlı bireylere kendi işini kurma fırsatı sağladık. Kendi geliştirdikleri iş projeleri ile girişimcilik desteklerinden yararlanabilen  22 dezavantajlı birey; İŞKUR tarafından 36 bin TL, KOSGEB tarafından ise 30 bin TL’ye kadar hibe desteği aldı. Kursiyerlerimiz, kendi geliştirdikleri iş projeleri ile girişimcilik desteklerinden yararlandılar” dedi.

“Tekstil Sektöründe İstihdam Garantili Mesleki Eğitim Verdik”

İş gücü piyasasına vasıflı eleman yetiştirebilmek amacıyla ‘Dezavantajlı Kişilerin Tekstil Sektöründe İstihdamının ve Küçük Ölçekli Girişimcilerinin Desteklenmesi’ projesini de hayata geçirdiklerinin bilgisini veren Başkan Tuna: “Türkiye’de işsiz mi var, yoksa vasıfsız işsiz mi var.İşte Toroslar Belediyesi olarak bu soruya çözüm bulabilmek ve iş gücü piyasasına vasıflı eleman yetiştirebilmek amacıyla kolları sıvadık. Tekstil sektöründeki iş adamlarımızla yaptığımız görüşmelerde tekstil piyasasının sorunlarından birinin kalifiye elaman sıkıntısının olduğunu öğrendik. Ve tekstil alanımızdaki bu AB projesini hayata geçirdik. İSGEV Eğitim Vakfı ile Güne Bakan Kadın Derneği’nin ortaklığında uyguladığımız bu proje ile 80 dezavantajlı kişiyi, Halkkent Mahallemizde hazırladığımız atölyede overlok, ütücü ve makineci olarak teorik ve uygulamalı eğitimlerle yetiştirip, istihdam ettirdik. Kursiyerlerimiz, KOSGEB’den alacakları sertifikayla kendi iş yerlerini de açabilecekler” dedi.

“Evlilik Okulu Açtık”

Toroslar Belediyesi olarak Türkiye’ye örnek olacak bir sosyal sorumluluk projesine daha imzasını atarak, evlilik okulu açtıklarını da belirten Başkan Tuna: “Son zamanlarda artan boşanmaların önüne geçilmesi amacıyla hazırladığımız bu projeyle; evlendirme memurluğumuza başvuran çiftlere nikah akitleri öncesinde iletişim, hukuk ve sağlık başlıklarında eğitim seminerleri veriyoruz. Sosyolog, psikolog ve aile hekimi tarafından verilen bu eğitimler ile çiftler arasındaki bağın daha da arttırılmasını hedefliyoruz. Konularında uzman kişilerce verilen bu eğitimle amacımız mutlu ve huzurlu aileler oluşturmak ve çiftler arasındaki iletişimi güçlü kılmaktır. Çocuklarımızın da geleceğinde büyük rol oynayacak olan aile içerisindeki sağlıklı iletişimin, huzur ve mutluluğun sağlanması için de baktığımızda bu projenin çok anlamlı ve önemli olduğunu düşünüyorum. Programın aile üzerindeki etkinlerinin ne olduğunu ve eğitim alan ve almayan arasındaki farkı görmek amacıyla da bu eğitimleri alan çiftlerimizin daha sonra takipleri de yapılmaktadır” dedi.

“Şiddet Mağduru Kadınlarımız İçin Değişim Atölyesini Hayata Geçirdik”

Göreve geldikleri 15 yılda fiziki mekanların iyileştirilmesinin yanı sıra mesleki eğitim kurslarına ve sosyal sorumluluk projelerine ağırlık verdiklerinin altını çizen Başkan Hamit Tuna,bu sosyal projelerden bir tanesinin de şiddet mağduru kadınlar için hayata geçirdikleri “Değişim Atölyesi” olduğuna dikkat çekti.
Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun, kadına yönelik şiddet konusunda mağdurlara destek olmak amacıyla hazırladığı “Değişim Atölyesi” projesinin ortağı olduklarını hatırlatan Başkan Hamit Tuna: “Kadına yönelik şiddetin önlenmesi, bilinçlendirilmesi farkındalığın arttırılmasının amaçladığımız bu proje ile şiddet mağduru kadınlarımızın yaratıcı drama tekniği ile bireysel gelişimlerine destek olduk. Hiçbir gerekçe şiddetin haklı çıkmasına yol açamaz diye düşündük ve bu konuda da bir bilinçlendirme, farkındalık oluşturmak istedik ve ilçemizdeki kahvehanelerde seminerler de verdik. Projemizin sloganı ‘Değişim Senin Elinde”. Çünkü değişim, kadının kendisinin güçlü olma algısıyla başlamaktadır” dedi.

“Turunç Kadın Yaşam Merkezimiz ile Ailelerimizin Yanında Olduk”

Toplumun temelini ailenin, ailenin temelini ise kadının oluşturduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Hamit Tuna, Yunus Emre Kültür Merkezi’nin içerisinde oluşturdukları Turunç Kadın Yaşam Merkezi’ni hayata geçirdiklerini belirterek; “Sosyolog, psikolog, davranış bilimleri uzmanı, doktor, aile hekimi ve hukuk uzmanının görev aldığı Turunç Kadın Yaşam Merkezimizde çok güzel bir ekibimiz var. Burada kadınlarımıza destek olmak için çalışmalar yapıyoruz. İnşallah attığımız bu fidan ileride çınar olacak. Amacımız, eski Türk toplumumuzda da var olan büyüğün küçüğe saygı gösterdiği sağlıklı bireylerin yetişmesidir” dedi.

“150 Bin Kadınımızı Sağlık Taramasından Geçirdik”

Çalışma yol haritalarında bulunan sağlık ve eğitim konularında hassas olduklarına değinen Başkan Tuna, Sağlık Müdürlüğüyle ortaklaşa Halkkent Mahallesi’nde kurdukları Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nin (KETEM) kansere karşı mücadele ederek toplum sağlığını koruma noktasında önemli bir görev üstlendiğini vurguladı. Başkan Tuna; “Sağlıklı kadın, sağlıklı aile demektir. Bir gezici araç tahsis etmek suretiyle bölgemizdeki 150 bin kadınımızı Sağlık Müdürlüğüyle ortaklaşa Halkkent Mahallemizde kurduğumuz Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) getirerek, periyodik muayenelerle sağlık taramasından geçirdik. KETEM’e gelen kadınlarımızı ayrıca aile içinde varsa sorunlarıyla ilgili belediyemizin kısa adı TADEM olan Toroslar Danışma Merkezimize de yönlendiriyoruz. Burada; sosyolog, psikolog, hukukçumuz ve doktorumuzla kadınlarımıza gerekli olan desteği vermeye çalışıyoruz. Amacımız, vatandaşlarımızın sağlıklı ve huzurlu bir yaşam sürmesidir” dedi.

‘Mersin’de Kadınlarımızla Yapacağımız Daha Çok İş Var’
“Mersinimizin geleceğine yön verecek projelerimizin oluşturulmasında kadınlarımızın desteğine önem veriyoruz” diyen Cumhur İttifakı MHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamit Tuna, güçlü kadın ve güçlü aile anlayışıyla Mersin’de kadınlara yönelik hazırladıkları projelerini anlattı.
“Kreş Projelerimizi Her İlçemizde Hayata Geçireceğiz”
Kentimizde yaşayan anne ve babalarımızın sayısına oranla kreş sayısı oldukça yetersiz. Açık ve kapalı alanlara yönelik özel mimarı çözümler ve çocuğun gelişiminde etkin tüm unsurların ele alınacağı, eğitim yönteminin kullanılacağı kreş projelerimizi her ilçemizde hayata geçireceğiz.
“Yaşam Merkezleri Oluşturacağız”
Her ilçeye içerisinde çok amaçlı salon, meslek edindirme eğitim alanı, fitness salonu, obezite bölümü ve kreşlerin olduğu sağlıklı yaşam bilgilendirme merkezleri inşa ederek kadınlarımızın kullanımına sunacağız.
“Mola Evlerini Ailelerimizin Hizmetine Sunacağız”
Ailelerimizin engelli çocuklarını belli bir zaman diliminde ücretsiz bırakabilecekleri, kültür, sanat, spor etkinliklerini yapabilecekleri veya kafede sohbet ederek atabilecekleri Mola Evleri’ni ailelerimizin hizmetine sunacağız.