Akdeniz Belediyesi olarak; tüm dünyada olduğu gibi ne yazık ki ülkemizde de ölümlere yol açan Koronavirüs salgınına karşı hemen harekete geçtik. Kendimizi eve kapatmadık, insanlarımızın yanında olduk. Ailelerimize binlerce gıda kolisi ve ekmek, yüz binlerce maske ve dezenfektan ulaştırdık. Pandemi ile mücadelede, başta kadınlar olmak üzere, ihtiyaç sahibi ailelere desteğimiz devam ediyor.
4 bin kadına mesleki eğitim kursu verdik
Akdeniz Belediyesi olarak; kadınlara meslek ve beceri kazandırarak, istihdama katılabilmelerin yönelik projeler uyguluyoruz. Belediyemize bağlı mahalle evleri-mizde yaklaşık 4 bin kadın, 47 farklı alanda meslek ve beceri eğitimi aldı. İŞKUR ile imzaladığımız protokolle, kursiyer kadınlara günlük 30 lira tutarında bir ücret ödendi.
Bu sayede Akdenizli kadınlar, hem meslek kazanırken, aile bütçelerine de katkı sunabildi. Pandemi nedeniyle bu mesleki eğitimlere ara vermek zorunda kaldık. Ayrıca, bugüne dek Mersin dışına çıkmamış kursiyer kadınlarımız için, kentimizin ve ülkemizin farklı bölgelerine tarihi, turistik ve kültürel geziler düzenledik.
Akdenizli kadınlar, kooperatifleşerek güçlerini birleştiriyor
Diğer yandan, üreten kadınların güçlerini birleştirip kooperatifleşmelerini destekliyor; bu sayede ailesinin bütçesine katkı sunan kadınların; güçlü, kararlı ve geleceğe güvenle bakabilmelerini sağlayan politika ve kampanyaları destekliyoruz.
Hoş Geldin Bebek…
Gönül Belediyeciliği ilkesiyle, 2020 yılı başında Akdeniz’de bir ilke daha imza atarak “Hoş Geldin Bebek Projesi’ni başlattık. Dünyaya gözlerini yeni açan bebekleri nedeniyle anne-babaları tebrik etmek amacıyla ziyaretler gerçekleştiriyor,
bebeklerimizin ihtiyaçlarının içinde olduğu çantaları annelere hediye ediyoruz.
İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 30 bin gıda kolisi ulaştırdık
Salgına karşı alınan tedbirler kapsamında, sokağa çıkmalarına kısıtlama uygulanan yaşlı, engelli ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımıza; hayırseverlerimizin de katkısıyla 30 bin gıda kolisi ulaştırdık. Kent merkezinden, kırsal mahallelerimize varana dek ihtiyaç sahibi ailelerimizi yalnız bırakmadık.
Çorba ve ekmek dağıttık, hijyen paketi ulaştırdık
Sokağa çıkmanın kısıtlandığı günlerde, Akdeniz Vefa Sosyal Destek Grubu bünyesinde, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için günlük 350 adet erzak kolisinin yanı sıra, her gün 10 bin adet yufka ekmek ve 10 bin kâse çorba dağıttık. Ramazan ayının gelmesiyle ile birlikte, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yanı sıra, Bakanlıkça sokağa çıkmalarına kısıtlama getirilen yaşlı ve kronik hasta insanlarımıza 250 bin adet ekmek ulaştırdık. Vefa Sosyal Destek ekipleriyle birlikte, Bakanlıkça evden çıkmalarına sınırlama getirilen 65 yaş üstü ve engelli vatandaşlarımızın toplam 37 bin 769 talebini yerine getirdik. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza 6 bin 500 adet gıda kolisinin yanı sıra, 25 bin adet hijyen paketi (kolonya, maske, dezenfektan, çamaşır suyu) ulaştırdık.
Whatsapp Destek Hattı kurduk
Akdeniz Belediyesi olarak; psikososyal anlamda da vatandaşlarımızı desteklemek, eğitici bilgi ve videolar paylaşabilmek amacıyla; “Akdeniz’de Hayat Var Whatsapp Destek Hattı” oluşturduk. Kurduğumuz bu hat sayesinde dileyen vatandaşlarımız, psikolojik destek alabilmenin yanı sıra, Koronavirüs salgını ile ilgili güncel bilgilere ve çeşitli videolara ulaşabiliyor.
Girişimci 126 kadına, 298 bin lira kredi sağladık
Kendi işini kurmak veya meslek sahibi olmak isteyen kadınlar için ekonomik, sosyal ve kültürel projelere büyük değer veriyoruz. Bu amaçla; bir ilki daha gerçekleştirip Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ile Ağustos ayında bir protokol imzaladık. Protokolle; farklı yaş ve meslek gruplarından 126 girişimci kadına, toplamda 298 bin lira tutarında kredi sağladık.
Uzmanlarımız, anneler ve kızları ile görüşmeler yaptı
Akdeniz’de yaşayan yaşlı, engelli ve kimsesiz vatandaşlarımıza, periyodik olarak evde temizlik ve kişisel bakım hizmeti vermeye devam ediyoruz. Ayrıca psikolog ve sos-yologdan oluşan ekibimiz, kırsal mahalle-lerde anne ve kızları ile bir dizi görüşmeler gerçekleştirip, bu görüşmelerle kırsaldaki eğitim, güçlendirme ve bilinçlendirme çalışmaları hakkında ihtiyaç analizleri yapmaktadır.
Mersin’de tıbbi maske üreten ilk belediye olduk
Belediyemize bağlı 4 mahalle evimizde kursiyerlerimiz, ücret karşılığında günlük 5 bin adet maske ürettiler. Böylece bölgedeki kadınlarımıza hem istihdam yaratmış olduk hem de kendi maskelerimizi üretmiş olduk. Günlük üretilen maskelerin 4 binini sağlık kuruluşlarına, bin adedini de sahada görevli personelimize dağıttık.
İçinde kadınların da yer aldığı ‘Mersin Umut Girişimciler Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Engelsiz Atölyesi’nin kuruluşuna destek verdik ve öncülük ettik. Engelli insanlarımızın yer aldığı
kooperatifimiz, zeytin ve zeytinyağı, süt ürünleri, tatlı ve şekerlemeler ile daha birçok gıda ürününü, tekstil ve kozmetik ürünleri üretiyor.
Akdeniz’e bağlı İhsaniye (Melemez) mahallesinde yaşayan kadınların, 100 yıllık Girit geleneklerini yaşatıp ekşi maya ile ürettikleri Girit ekmeğini, başta kentimiz Mersin olmak üzere, tüm ülkemize ulaştırıp satabilmeleri için destek vereceğimizi ifade ettik. Ayrıca Melemez Mahallemizde, Girit ekmeğini üretebilmeleri amacıyla kadınlar için 5 adet fırın imal ettik.
Anne-çocuk el ele yazlık sinema etkinliği
Akdeniz Belediyemiz ile Türk Kızılayı Mersin Toplum Merkezi işbirliğinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 97’nci yılı etkinlikleri kapsamında; “Anne Çocuk El Ele Yazlık Sinemaya” çağrısıyla açık hava sinema gösterimi düzenledik. Pandemi önlemleri kapsamında sosyal mesafe kuralına uyularak düzenlenen açık hava film gösterimine katılan anneler ile çocuklarına, ikramlar sunuldu, salgına karşı maskeler dağıtıldı.
Anne devam sütü desteği sunduk
Pandemi nedeniyle zor günler geçiren ihtiyaç sahibi anneler ve bebekleri için, Milupa tarafından belediyemize bağışlanan 9 bin adet devam sütünün ücretsiz dağıtımını birkaç gün önce gerçekleştirdik. Anneler ve bebeklerine ulaştırdığımız bu paketlerde; 2 adet yarım kilogramlık, 2 adet 200 mililitre, 2 adet aptamil, 200 mililitrelik formlar yer alırken, anne devam sütlerinin dağıtımına devam ediyoruz.
Akdeniz’in Güçlü Kadın Girişimcileri Buluşması
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz ile Mersin Üniversitesi Genç Girişimci Uygulama ve Araştırma Merkezi Girişimci Limanı işbirliğinde, ‘19 Kasım Dünya Kadın Girişimcilik Günü’ kutlamaları kapsamında; ‘Akdeniz’in Güçlü Kadın Girişimcileri’ etkinliğini düzenledik. Bu etkinliğimizde, “E-Ticarete Giriş, Web Sitesi Kurma, Ürün Sunumu ve Sipariş Sistemi” gibi alanlarda katılımcı kadınlara eğitimler verildi.
Kadınlar, hayatın her alanında güçlenmelidir
Sözün özü; Toplumun yarısını oluşturan kadınlar önemli bir güçtür. Bu nedenle, kadınların başta üretim, istihdam, siyaset ve sanat olmak üzere; hayatın her anında ve alanında etkili ve güçlü bir şekilde rol almalarına yönelik her türlü proje, hizmet ve kampanyaya destek vermeye devam edeceğiz. Araştırmalar; şiddete en çok maruz kalan kadınların; ekonomik bağımsızlığı olmayan, yani istihdamın içinde olmayan kadınlar olduğunu göstermektedir. Bu nedenle kız çocuklarımızı okutalım; ekonomik özgürlüklerini kazanıp, istihdam sürecine ve hayata güçlü şekilde katılmalarını sağlayalım.




