Türkiye’nin ilk nükleer santral projesi Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), inşaatı hızla ilerliyor. Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi’nde yapımı devam eden projede, 2022 yılında da birçok kritik aşamanın tamamlanması hedefleniyor. Korona virüs salgınına karşı alınan önlemlerle iş takvimine uygun olarak devam edilen projede, bu yıl 4’ncü güç ünitesi nükleer adanın binaları için temel plakasının yapımına başlanacak. Bahar aylarında 4’ncü güç ünitesinin tirbün binası ve reaktör binasının temel plakalarının beton çalışmalarının yapılması, yaz aylarında ise 2’nci güç ünitesinin reaktör kabının monte edilmesi planlanıyor.
Üçüncü güç ünitesinin temelinin atıldığı 2021 yılında oldukça yoğun bir tempo ile inşaat süreci ve ekipman üretimi devam eden projede, dördüncü güç ünitesi için inşaat lisansının onaylanması ile nükleer santralin inşasına yönelik lisanslama süreci geride bırakıldı. Lisanslama sürecinin tamamlanması ile projenin yaşam döngüsünde önemli bir aşama daha tamamlanırken, dört ünitede birden çalışmalara başlanan proje, dünyanın en büyük nükleer santral inşaat sahası haline geldi.
Her gün 13 binden fazla kişi çalıştığı projede, 70’in üzerinde inşaat vinci, 1000’den fazla inşaat makinası ve aracı kullanılıyor. 400’ü aşkın tedarikçiye iş fırsatı sunulan proje, korona virüs pandemisi nedeniyle dünyada ve Türkiye’de iş hacmi daralırken hem Türk firmalarına ve hem de bölge halkına can suyu olmuş durumda. İnşaat süreci yoğun tempo ile devam eden projenin bu yıl ülke ve bölge ekonomisine katkısının artması bekleniyor.
Sahada 560 farklı yapı
Akkuyu NGS’nin sürdürülebilirliğinin sağlanması için sahada 560 farklı bina ve yapının inşa edilmesi ve teknik olarak donatılması gerekiyor. Bunlar, güç ünitelerinin yanı sıra elektrik şebekesi altyapısı, kıyı yapıları, ofis binaları ve daha birçok farklı yapıyı kapsıyor.
Projede şu anda özellikle birinci güç ünitesindeki çalışmalara ağırlık verilmiş durumda. Ünite, şu an buhar jeneratörlerinin montajına hazırlanıyor. İç koruma kabuğunun beşinci katmanının kurulumuna ek olarak, güç ünitesinde büyük boyutlu ana ekipman olan kor tutucunun ve reaktör basınç kabının montajı da yapıldı. Ana konstrüksiyonların yapımı tamamlanmak üzere olan ünitede ana sirkülasyon boru hattı kaynak işlemi için de hazırlıklara başlandı. İkinci güç ünitesinde de ana ve yardımcı binaların duvarları yükseliyor, güvenlik sistemlerinin ana unsurları kuruluyor. Üçüncü güç ünitesinde ise ana binalar inşa ediliyor.
İnşaat süreci Mersin’i de cazibe merkezi yapıyor
Türkiye-Rusya ilişkileri tarihindeki en büyük iş birliklerinden biri olan proje, inşaat sürecinde yarattığı ticari ve sosyal hareketlilikle Mersin’i de Türkiye’nin cazibe merkezlerinden biri haline getirdi. İnşaatın her geçen gün büyümesi, özellikle sahada çalışanların ikamet ettiği Silifke ve Taşucu’nda değişimi gözle görülür hale getirdi. Zincir marketlerden büyük mağazalara, cafelerden restoranlara kadar pek çok yeni iş yeri, bölge halkı için yeni istihdam kaynağı oldu. Bölgedeki nüfusun artışı ile yeni konut projeleri de arttı ve gayrimenkul satışı da hızlandı. Mersin, yabancıların konut alımında tercih ettiği şehirlerden biri haline gelirken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istatistiklerine göre 2021 yılının 11 ayında yabancıların konut almayı tercih ettiği İstanbul, Antalya ve Ankara gibi şehirlerin ardından dördüncü sırada yer aldı.
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un inşa ettiği Akkuyu NGS, dünyada ‘Yap-Sahip Ol-İşlet’ modeliyle inşa edilen ilk NGS projesi olma özelliğini taşıyor. Rus tasarımı VVER-1200 tipi modern reaktörlere sahip projede toplam 4800 MW kurulu güç kapasiteli dört güç ünitesi yer alıyor. Dünyanın seri üretime sahip tek 3+nesil reaktörü olan VVER-1200 teknolojisi, Türkiye’nin yanı sıra Belarus, Finlandiya, Bangledeş ve Çin gibi ülkelerin de tercihi. İşletmeye alındığında yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi ve Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılaması bekleniyor.