MERSİN’DE KADINLAR ARTIK DAHA UMUTLU

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Başkan Vahap Seçer öncülüğünde, bünyesinde artan kadın istihdamı ile daha da güçlenirken, kadınların da umudu oldu. Büyükşehir’e kadınlar emekleriyle güç katarken, salgın nedeniyle yaşanan zorlu
günlerde Büyükşehir de
hizmetleriyle kadınların yanında olarak onların güvencesi oldu.
Kadınlara istihdam sağlandı, annelere bebek paketi dağıtıldı, üretici kadınlara pazarlar açıldı ve küçükbaş hayvan dağıtıldı. Büyükşehir, hastalıkta ve sağlıkta olduğu gibi salgında da kentteki kadınların yanında yer almaya devam etti. 19 aylık görev
süresinde kentteki kadınlara güven veren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Yönetime geldiğimizde kadınlara farklı bir sayfa açtık” dedi.
Kadınlara pozitif ayrımcılık uygulayacağını ve onlara yeni bir sayfa açacağını her fırsatta dile getiren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, göreve geldiği 1 Nisan 2019’dan bu yana kadınlar için birçok alanda önemli çalışmaları hayata geçirdi. Salgının getirdiği zorlu günlerde de Büyükşehir Belediyesi’nin kadınlara desteği sürdü. ‘El Bebek Gül Bebek’ projesiyle annelere bebek paketi dağıtıldı, üretici kadınlara pazarlar açıldı ve küçükbaş hayvan desteği
verildi. İşsizliğin arttığı bir süreçte kadınlara istihdam sağlandı, kadın kooperatifleri desteklendi ve toplu iş sözleşmelerinde
toplumsal cinsiyet eşitliği için adımlar atıldı. Salgın sürecinde de kadınlar Büyükşehir’den, Büyükşehir de kadınlardan güç aldı.
Büyükşehir’de kadın istihdamı arttı
1 Nisan 2019’dan bu yana pozitif ayrımcılıkla kadınlara belediyede açılan istihdam kapısı salgın sürecinde de devam etti. Salgının getirdiği işsizlik artışında Büyükşehir Belediyesi birçok kadının ekmek kapısı oldu. Başkan Seçer, göreve başladığında
belediyede yüzde 17 oranındaki kadın personel istihdamını 697 kadını daha işe alarak yüzde 23’lere çıkarttı. Seçer, “Nüfusun %50’si kadın, biz de istiyoruz ki çalışma hayatında %50’si de kadın olsun. Yani 10 bin personel varsa 5 bini mümkünse kadın olsun. Buraya doğru evriliyoruz” dedi. Eşinden şiddet gören kadınlara da işe alımlarda pozitif ayrımcılık yapıldı.
Ayrıca pandemi süreci dahil olmak üzere 2020 yılında belediye ve sendikalar arasında imzalanan toplu iş sözleşmelerinde kadına şiddet uygulayan personelin işine son verileceğine yönelik madde de yer aldı. Salgın sürecinde
belediyede ‘Yerel Eşitlik Eylem Planı’ başlatıldı, kadın personeller her türlü sorunla mücadelede kadın dayanışmasını güçlendirdi.
Kadınların belediyede yaptığı görevler Türkiye’ye örnek oldu
Türkiye’deki birçok belediyede yıllarca erkekler tarafından yapılan ve toplumda ‘erkek işi’ algısı yaratan birçok görev,
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde kadınlara emanet edildi. Başkan Seçer göreve geldikten sonra Makine İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ile Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nın da içinde olduğu birçok dairenin başkanlık koltuğunu kadınlara emanet etti. Belediye otobüsle-rinin direksiyonlarını kullanmaya başlayan kadınlar yakın zamanda virajlı ve zorlu yayla yollarında da sefere çıkmaya başladı. Marangozhanelerden Halk Ekmek satış büfelerine kadar birçok noktada göreve getirilen kadınlar Türkiye’ye örnek oldu. Son olarak Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı’nın makam şoförü olan Sinem Serintürk, özverisi ve işine olan sevgisiyle takdir topladı.
Salgında annelere bebek paketleri dağıtıldı
Salgın sürecinde getirilen sokağa çıkma kısıtlamaları dar gelirli aile-lerdeki annelere mağduriyet yaşattı. Kimi anne çocuğuna mama ve bebek bezi almakta güçlük çeker-ken, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ‘El Bebek Gül Bebek’ projesini başlattı ve kentteki 12 bin 251 anneye içe-risinde bebek bezi, bebek maması, şampuan, ıslak mendil ve sabunun bulunduğu bebek paketleri ulaştırdı.
Kadınların belediyeyle iletişimi güçlendi
Başkan Seçer’in seçim ön-cesi verdiği sözlerden birisi olan Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın kurulmasıyla salgın sürecinde kentteki birçok kadınla belediye arasındaki iletişim arttı.
Daire bünyesinde ‘Gönüllük Birimi’ kuruldu. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın ilk gönüllüsü Meral Seçer’le birlikte kentin 13 ilçesinde Gönüllü Katılım Toplantıları düzenlendi. Kentteki kadınların talepleri dinlendi ve her ilçeden birçok kadın belediye çalışmalarına gönüllü oldu.
Mersin’de artık bir “Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi” var!
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile mesleki eğitimler, aile sorunları, hukuki ve ekonomik sorunlar gibi birçok konuda kadınlara destek veriliyor. Daireye bağlı Kadın Danışma Merkezi, pandemi döneminde kadınların bir telefon kadar yakınındaydı. Salgın sürecinde online terapi hizmetine başlayan Kadın Danışma Merkezi, zorlu günlerde kadınlara psikolojik destek sağladı. Kadınların eğitim ve sosyal faaliyetlerinin artması için de birçok alanda eğitimler ve geziler düzenlendi. Dairenin salgın süreci de dahil olmak üzere kurulduğu günden bu yana kentin 11 noktasında gerçekleştirdiği etkinliklere toplam 94 bin 249 kadın ve çocuk katıldı.
Büyükşehir’in kadın odaklı projesi uluslararası kuruluştan hibe aldı
Büyükşehir, eğitimden üretime gerçekleştirdiği hizmetlerle kadınların yanında olmaya devam ederken yeni projelerle de kadınlar için yeni adımlar atmaya başladı. Büyükşehir’in kadınlara yönelik hazırladığı bir proje salgın sürecinde Uluslararası Göç Örgütü’nden 40 bin dolarlık hibe kazandı. Proje kapsamında kentte açılacak “Kadın Sağlığı Danışma Merkezi”nde sağlık konusunda kadınlara destek sağlanacak. Ayrıca söz konusu merkezde kadın hakları konusunda bilgilendirmeler yapılacak.
Üretici kadınlara en büyük destek salgın sürecinde verildi
Büyükşehir Belediyesi, üretici kadınlara en büyük desteği salgın sürecinde gerçekleştirdi. Başkan Seçer’in “Tarıma pozitif bakan, kadına pozitif bakan, üretene, alın teri dökene pozitif bakan bir belediye başkanınız var” cümleleri üretici kadınlara güven verdi. Be-lediyenin de desteklediği Mersinden Kadın Kooperatifi’nde üretim yapan kadınların ürünlerinin alımı, tanıtımı ve satışının her aşamasına katkı sunuldu. Mut İlçesi’ndeki tarihi Taşhan, pandemi sürecinde Mut’taki kadın üreticiler için pazar alanı haline getirildi. Yine pandemi sürecinde kentteki 8 kadın kooperatifi için Yoğurt Pazarı’nda bir buluşma gerçekleştirildi. Kentteki kadın kooperatiflerinin birleştirici gücü haline gelen Büyükşehir, ürünlerin sergilenmesi ve tanıtılmasına öncülük etti. Kente dikilen 800 binin üzerindeki süs bitkisini de kadın kooperatiflerinden satın alan Büyükşehir, üretici kadınlara desteğini her geçen gün artırıyor ve kadınları üretime teşvik ediyor.
Hayvancılık projesi salgın sürecinde kadınların umudu oldu
Kırsalda hayvancılıkla uğraşan küçük aile işletmelerini destekleyen bir projeyi hayata geçiren Mersin Büyükşehir Belediyesi, üretim alanında artık ‘tutunacak dalları kalmayan’ kadınlara önemli fayda sağladı. “Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim” adlı proje kapsamında 27’si kadın toplam 60 üreticiye bu yıl 1500 adet küçükbaş hayvan desteği sağlandı.
Hayvanların 1 yıllık yem ve aşıları da belediye tarafından karşılandı. 5 yıllık proje kapsamında 300 aile projeden yararlanacak ve damızlık popülasyonuna 7 bin 500 küçükbaş hayvan katılacak.
Ağılı yandığı için mağduriyet yaşayan ve Büyükşehir’e başvuran üreticilerden Teslime Ersoy,
projeyle ilgili “Bize umut oldu.İnşallah bu proje sayesinde ailecek kalkınacağız, çocuklarım okuyacak” derken, altınlarını satarak az sayıda keçi alabilen ve tek hayali köyünde yaşamak olan Şerife Sabancılar ise “Projeye başvurdum. Çıktığını duyduğumda çok sevindim. Bu proje bize çıkınca köye yerleşme imkânı doğdu” diye konuştu.