Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un enerji depolama sistemleri endüstrisi entegratörü “RENERA” Ltd. Şti. (yakıt şirketi TVEL’in alt kuruluşu), Rusya’nın ilk elektrikli Go-kart yarışını düzenledi. Etkinlikte yer alan MINI sınıf yarış arabaları, Rosatom tarafından üretilen lityum iyon şarj edilebilir pillerle donatıldı. 9-11 yaş grubundaki çocukların katıldığı bu yarışlar, KAGK Academy Automotorsport F7 ile Rosatom tarafından St. Petersburg’un Kolpinsky ilçesinde bulunan Izhorets karting sahasında düzenlendi.
Yarışmaya RENERA pilleri ile donatılmış on adet 10 kW elektrikli Go-kart aracı katıldı. Karting araçları benzinli arabalara oranla yarış pistinde daha dinamik ve daha çok manevra kabiliyetine sahip araçlar olarak öne çıkıyor. Benzinli otomobillerin aksine, elektrikli karting araçlarında egzoz da bulunmuyor. Bu nitelik, özellikle de kapalı karting sahaları için oldukça önemli. Egzoz gazı sebebiyle oluşabilecek hava kirliliği sorunu böylece çözülürken genç sporcuların bu gazdan rahatsız olmasının da önüne geçilmiş oluyor. Elektrikli araçlara geçiş, hem kiralık karting araçları hem de profesyonel ekipler için yeni fırsatlar yaratıyor.
RENERA piller 40 Ah (amper-saat) kapasiteye sahip şekilde geliştirildi. Bu piller sayesinde karting araçları en az 20 dakika boyunca yarış modunda çalışabiliyor. Ayrıca bu piller iki saat içinde tamamen şarj oluyor. Gerekirse, boşalan bataryayı hızlı bir şekilde şarj edilmiş bir batarya ile değiştirmek de mümkün. Bu hızlı işlem sayesinde go-kart aracı yarışa rahatlıkla devam edebiliyor.
RENERA Ltd Şti Genel Müdürü Emin Askerov, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Rus üretimi bu tür bir ekipmanın ortaya çıkması, enerji depolama sistemlerindeki hızlı gelişim sayesinde mümkün oldu. Bugünkü yarış, popülaritesi ivme kazanan çevre dostu bir spor geliştirmek için büyük bir potansiyel olduğunu gösterdi. Biz, RENERA enerji depolama cihazlarının, sadece kartingde değil, diğer elektrikli ulaşım türlerinde de hayata geçirilmesi için büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz.”
Lityum-iyon pilleri, enerji depolama konusunda hem teknik hem de ekonomik açıdan en uygun çözüm olarak sunuluyor. Su geçirmez yapıda olan bu piller, bakım ve şarj için özel odalara da gerek duymuyor. Oldukça uzun ömürlü olan Lityum-iyon pillerinin yüksek enerji yoğunluğu, hafif ve kompakt olmalarını da sağlıyor. Yüksek güvenlik standartlarına uygun olarak üretilen RENERA pillerin benzerleri elektrikli yolcu araçlarında ve dünyanın en büyük üreticilerinin elektrikli araçlarında da kullanılıyor.
Bilgi İçin:
“RENERA” Ltd Şti (“TVEL”, ROSATOM’un yakıt şirketin bir parçası) – enerji depolama sistemleri alanında Rosatom’un aktif olarak gelişmekte olan bir endüstri entegratörüdür. Şirket, fabrika içi ve lojistik elektrik mühendisliği alanlarında kullanılmak üzere lityum iyon pillerle ilgili çalışmalar yürütmektedir. Ayrıca acil durum güç kaynağı ve kesintisiz güç kaynağı, yük talebini düzenleme ve hibrit sistemler için enerji depolama sistemleri alanlarında çözümler sunmaktadır. RENARA Ltd Şti. kendisine ait bir Ar-Ge merkezine sahip olması dolaysıyla, standart sistemlerle birlikte, müşterinin bireysel gereksinimleri için komple çözümler geliştirebiliyor. Renara ekibi, Ar-Ge’den üretime kadar projeyi takip ediyor, satış sonrası da hizmet veriyor. Şirketin tamamlaığı onlarca proje bulunuyor. Bu projeler içinde birim kapasitesi 1 MW’a kadar ulaşan çözümler de yer alıyor.
Rosatom’un yakıt şirketi TVEL, nükleer yakıt üretimi, uranyum dönüştürme ve zenginleştirme, gaz santrifüj üretimi yapan ve araştırma-geliştirme ve tasarım konusunda faaliyet gösteren işletmelerden oluşmaktadır. Şirket, Rus nükleer santrallerinin tek nükleer yakıt tedarikçisidir. Rosatom’un yakıt şirketi TVEL dünyanın 13 ülkesinde bulunan 73 adet güç reaktörüne, sekiz ülkede bulanan araştırma reaktörlerine ve Rus nükleer filosunun nakil reaktörlerine nükleer yakıt sağlamaktadır. Dünyadaki her altı enerji reaktöründen biri, TVEL’in ürettiği yakıtla çalışmaktadır. www.tvel.ru
ROSATOM, nükleer enerji tedarik zincirinin her aşamasında başarılı çözümler sunan kaynaklara, deneyim ve uzmanlığa sahip dünyadaki tek şirkettir. Şirket, nükleer enerji santrallerinin tasarımı, inşası ve işletilmesi, uranyum madenciliği, dönüşüm ve zenginleştirme, nükleer yakıt tedariki, hizmetten çıkarma, kullanılmış yakıt depolama ve nakliye ile nükleer atıkların güvenli bertarafı dahil olmak üzere çok çeşitli faaliyetler yürütmektedir. Rosatom ayrıca nükleer tıp, bilimsel araştırma ve malzeme bilimi, dijital, çeşitli nükleer ve nükleer olmayan yenilikçi ürünlerin üretim ihtiyaçları için ekipman ve izotop ürünleri üretimi yapmaktadır. Şirketin stratejisi, rüzgar enerjisi üretimi alanı da dahil olmak üzere düşük karbonlu enerji üretimi projeleri geliştirmektir. Rosatom şu anda çatısı altında bulunan 300’den fazla kurum ve kuruluş ve 250 bin çalışanla faaliyetlerini sürdürmektedir.